TEL: +1800 9090 800
Your FASHION YOUR WAY with over 50% discount!

Nincsenek termékek a kosárban.

Ismerje meg az Electrolux új Energia címkéit !

  • 2021.01.30.

-Miért van 2 energiacímke a készülékemhez?

2020. novemberétől minden érintett Electrolux készülék csomagolásában 2 energiacímkét talál. Az egyik a jelenleg élő szabályozás szerinti energiaosztályt mutatja. A másikon pedig a 2021. márciusától életbe lépő szabályozás szerinti besorolás látható egy A-tól G-ig terjedő skálán. Bár a új címkén alacsonyabb energiabesorolású lesz a készülék, az energia fogyasztása nem változik. Csak a szabályozás lesz szigorúbb.

Miért van szükség az egyszerűsített, A-tól G-ig terjedő besorolásra?

Az 1995-ben bevezetett EU-s energiacímke sikeresnek bizonyult: Európában a vásárlók 85%-a figyeli a címkét, és számításba veszi a készülék energiafogyasztását vásárlás előtt. Kezdetben a legtöbb modell a legrosszabb energiaosztályokba tartozott (pl. E, F, G), az új modellek érdemelték ki a jobb besorolásokat. Ma már azonban a legtöbb készülék energiafogyasztása annyira alacsony, hogy szinte minden termék a jelenlegi legjobb minősítéssel rendelkezik (A+++, A++, A+) – így nincs is alacsonyabb energiaosztályú készülék. Ez a rendkívül pozitív változás egyben nehézséget is jelent a vásárlóknak, mert így nem tudják megkülönböztetni egymástól a különböző energiafogyasztású modelleket. Az újraskálázás következtében egyértelmű lesz a készülékek energiafogyasztása közötti különbség, így be lehet majd azonosítani a legalacsonyabb vagy éppen nagyobb fogyasztású termékeket.

A változás az alábbi termékkategóriákat érinti:

1. Mosogatógépek
2. Mosógépek és mosó-szárító gépek
3. Hűtőszekrények, (ideértve a fagyasztókat és a borhűtőket is)

Az Európai Bizottság új szabályozást vezet be az energiaosztályok meghatározására és az energiacímkéken szereplő információk megjelenítésére vonatkozóan. Az elmúlt években megvalósult technológiai fejlődés következtében egyre nagyobb lett az A+ vagy annál jobb besorolású készülékek aránya. Ennek következtében a címke már nem képes megfelelően betölteni eredeti funkcióját, vagyis segítséget nyújtani a vásárlási döntésekben. Az energiacímke a fogyasztói tájékoztatáson túl a gyártói fejlesztések és az energiatakarékosság motorja is: az Unió az új szabályozástól 2030-ig évi 38TWh energiamegtakarítást vár. Ez az évi megtakarítás épp Magyarország éves energiafogyasztásával egyenlő. Az új energiacímkék 2021. március elsejétől lesznek láthatóak a boltokban kiállított készülékeken illetve a weboldalakon. Az új energiacímke legjelentősebb változása, hogy eltűnnek a plusz jellel jelölt energiahatékonysági osztályok, például az A+++. A jövőben az osztályozás egy A-tól G-ig terjedő skálán történik.

Mosogatógépek

 

Az új mérési módszertan szerint a mosogatási és szárítási hatékonyság meghatározásához a mai modern életvitelnek jobban megfelelő eszközöket is használnak (csészéket, edényeket és műanyag evőeszközöket). Korábban csak a terítéshez használt eszközök (üvegpoharak, tányérok, evőeszközök) mosogatása és szárítása alapján határozták meg ezeket a minősítéseket. Az új rendszerben az Eco program időtartama is rögzítve lesz. Ez a program különösen környezetbarát, ideális a normál mértékben szennyezett edények mosogatásához. A szigorúbb szabályozások következtében egy jelenleg A+++ energiaosztályú mosogatógép akár D besorolást is kaphat márciustól.

Az energiacímkén szereplő QR-kód egy olyan adatbázisra mutat, amelyet az Európai Unió fog kezelni 2021. március 1-jétől. Itt megtekinthetik és letölthetik az összes olyan új készülék adatlapját, amelyekre már az új energiacímkét kell elhelyezni. Az adatbázis interneten keresztül is hozzáférhető lesz.

 

Mosógépek és mosó-szárító gépek

A mosógépek esetében az energiacímkén szereplő értékek meghatározásához használt módszertan változik jelentősen. Az energiafogyasztás 100 mosási ciklusra vonatkozóan lesz megadva. Az új „Eco 40-60”* program lesz a leghatékonyabb program „energia- és vízfogyasztás tekintetében”. A program a normál szennyezettségű pamut, vászon vagy kevert szálas ruhaneműk mosásához használható, amelyek a ruhacímkéjük alapján 40 °C-on vagy 60 °C-on moshatók. A szigorúbb szabályozások következtében egy jelenleg A+++ energiaosztályú mosógép akár D besorolást is kaphat márciustól.


A mosó-szárító gépeket sokszor használják “csak” mosásra, ezért az EU ennek figyelembevételével határozta meg az új energiacímke formáját. A címke bal oldalán a teljes „mosási és szárítási” ciklusra vonatkozó értékek szerepelnek majd. A címke jobb oldalán pedig csak a mosási ciklus értékei lesznek láthatók. A 2021. március 1-től hatályba lépő szigorúbb szabályozások következtében egy jelenleg A+++ energiaosztályú mosó-szárító gép akár D besorolást is kaphat majd.

Hűtőszekrények

Az új energiaosztály meghatározásához használt tesztelési módszertan és teljesítménykövetelmények szigorúbbak lesznek. Ezért egy olyan hűtőkészülék, amely jelenleg A+ energiaosztályú, akár F besorolást is kaphat 2021. március 1-től. A jelenlegitől eltérően az új mérési módszertan figyelembe veszi a készülék fajtáját, működési elvét, a helyiség hőmérsékletet, valamint a tárolórekeszek számát és méretét.

Az energiacímkén szereplő QR-kód egy olyan adatbázisra mutat, amelyet az Európai Unió fog kezelni 2021. március 1-jétől. Itt megtekinthetik és letölthetik az összes olyan új készülék adatlapját, amelyekre már az új energiacímkét kell elhelyezni. Az adatbázis interneten keresztül is hozzáférhető lesz.